Видинското читалище "Цвят-1870" отбелязва своя празник на Цветница. То е основано на днешния ден преди 154 години.
Празникът започна с литургия в катедралния храм "Св. вмчк Димитър", оглавена от Видинския митрополит Даниил. Литийно шествие премина през централната част на града до откритата сцена в крайдунавския парк. 
„Като общувате се опознавайте и възраствайте в братската обич един към друг. Да няма нищо, което да ви разделя, било то завист или някаква нетърпимост“, каза митрополит Даниил. Радвайки с цвете в ръка на днешния ден, нека този цвят да принася в душите траен плод на вяра и добродетел, пожела Видинският митрополит.
Убедена съм, че и занапред видинското читалище ще продължи да бъде огнище на българщината, ще съхранява богатото ни фолклорно наследство и ще учи децата ни на родолюбие, отбеляза заместник-кметът Борислава Борисова и връчи поздравителен адрес на секретарят на читалището Любомир Илиев.
Приветствие за празника отправи и народният представител Любен Иванов.
В празничния концерт взеха участие възпитаници на школите при читалището, оркестър "Видин" с ръководител Вени Петков и солист Диляна Цанкова, както и новата група за певческо народно творчество "Бели Тимок", която се ръководи от Малин Маринов. В програмата участваха и гости от балет "Синтез" от София и танцьори от Центъра за нематериално културно наследство "Корени" от сръбския град Зайчар.