Ученици от Търговище се запознаха с основните похвати в полицейската лична защита. Занятието с възпитаници на Второ СУ “Проф. Никола Маринов“ е второто за годината в рамките на превантивната инициатива  „Детско полицейско управление“, информират от Областната дирекция на МВР в Търговище. 
На 17 момичета и момчета – петокласници и на техния класен ръководител Стефан Иванов, са гостували трима служители на РУ-Търговище: ст. инсп. Самуил Алексиев, началник на група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище; инспектор Валентин Величков от същата група, и инсп. Симеон Станев от група „Противодействие на криминалната престъпност-Търговище“, който е и инструктор по полицейска лична защита в областната дирекция. 
При поредното занятие от двугодишната обучителна програма учениците са запознати с тактиките и начините на осъществяване на полицейската лична защита, както и с това кога тя се прилага – в определени случаи както за защита на служителите на МВР, така и при задържане на правонарушители. Дисциплината съдържа най-вече елементи от спорта карате и от бойното изкуство жиу-жицу.
С помощта на инструктора по полицейска лична защита децата са научили каква е основната стойка в дисциплината. Те са в очакване на следващото занятие, когато инсп. Станев ще им покаже техники за задържане и отвеждане, като ще бъдат използвани полицейска палка тип Тонфа и белезници.  
Говорителят на дирекцията Ани Кръстева припомни, че осъществяването на националната превантивна програма „Детско полицейско управление“, стартирала през 2016 г., продължава да се осъществява във всичките пет общини на област Търговище по предварително съгласувани със съответните училищни ръководства графици.