Членовете на гръцкия спасителен екип за спешни операции съсредоточиха днес  усилията си, за да извадят дете, открито в развалините на сграда в Хатай, ЮгоизточнаТурция, след опустошителното земетресение в понеделник, което взе над 11 000 жертви в страната и в съседна Сирия, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Спасителите чули гласа на детето и открили, че то е заклещено под тялото на майка си, която не давала признаци на живот. Усилията им бяха временно прекъснати от силен вторичен трус. Възрастта на детето не е обявена. Ако операцията завърши успешно, това ще е четвъртото дете, което гръцките спасители изваждат от руините, заедно с 50-годишен мъж.
По-рано през деня гръцките екипи извадиха изпод развалините живо 15-годишно момче и телата на двама души, 17-годишно момче и мъж на около 40 години.
Междувременно Гърция подготви хуманитарна помощ и за Сирия, където земетресението също взе хиляди жертви. Помощта ще бъде предоставена чрез Европейския механизъм за гражданска защита, който беше активиран след искане от Сирия.
Официалният брой на смъртните случаи в двете страни е над 11 200, но Световната здравна организация изрази опасения, че броят им може да нарасне до 20 000.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)