Учени от Югозападния университет в Чунцин, Китай, изследваха генетичния механизъм на зеленото оцветяване при пашкулите на копринените буби, съобщи агенция Синхуа.
Изследването е публикувано в списание „Молекулярна биология и еволюция“.
В сравнение с дивите копринени буби, култивираните имат по-цветни пашкули. Разновидностите оцветяване включват бяло, зелено и жълто-червено. Тази характеристика е особено ценна за изследването на фенотипното разнообразие и биологичното оцветяване, уточни проучването.
Зеленият пашкул, образуван в резултат от натрупването на флавоноиди, е по-рядко срещан от други видове оцветяване и се отличава с по-добри антибактериални свойства, устойчивост на окисление и ултравиолетова защита.
Генетичната основа обаче все още не е напълно изследвана, каза Тонг Сяолинг от Държавната лаборатория по биология на генома на копринената буба на Югозападния университет.
Чрез анализ на връзките в целия геном учените са открили генни клъстери на глюкозни транспортери, които се оказали определящ фактор при образуването на зеления пашкул.
Изследването е особено важно от практическа гледна точка – за отглеждането на нови видове копринени буби. Предполага се, че може да бъде полезно и при изучаване на ефектите на флавоноидите върху здравето на човека, съобщи още Дай Фангин от Югозападния университет.