Новият новозеландски премиер Крис Хипкинс обяви днес увеличение на минималната работна заплата, осем месеца преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат оспорвани, предаде Франс прес.
Минималната заплата ще се увеличи с 95 цента до 14,22 долара (13,25 евро) на час от 1 април, обяви министър-председателят на Нова Зеландия, където цената на живота продължава да расте.
Това е първият голям политически ход на Хипкинс, който положи клетва като министър-председател на 25 януари след изненадващата оставка на Джасинда Ардърн.
„Хората с ниски доходи правят невъзможни компромиси между храна и медицински грижи, ремонта на жилището и чифт обувки“, каза Хипкинс.
„Тези семейства се нуждаят от нашата подкрепа повече от всякога“, отбеляза той.
Опитвайки се да подобри собствения си политически имидж след години в сянката на Ардърн, Хипкинс каза, че нейното правителство се е опитало да направи "твърде много, твърде бързо".
Хипкинс добави, че иска да постави „цената на живота на първо място“ месеци преди изборите в Нова Зеландия на 14 октомври.
В социологическите проучвания Хипкинс в момента има същата подкрепа като тази лидера на консервативната опозиция Кристофър Луксън.
Новият премиер планира също да отмени или промени някои предложени реформи, които породиха полемика.
Работата по сливането на националните радио- и телевизионни оператори Ти Ви Ен Зет и Радио "Нова Зеландия" ще "бъде спряна напълно".
„Подкрепата за обществените медии трябва да се извършва на по-ниска цена и без такава голяма структурна промяна“, добави Хипкинс.
План за схема за социално осигуряване в помощ на съкратените работници също все още не е "на дневен ред".
„Ще трябва да постигнем значително подобрение на икономическите условия, преди да продължим напред“, каза Хипкинс.