Президентът на германската асоциация на автомобилната индустрия Фау Де А (VDA) Хилдегард Мюлер обяви днес, че е от съществено значение американският Закон за намаляване на инфлацията да не доведе до "спирала на протекционизъм", предаде Ройтерс.
Мюлер даде висока оценка на политиката на германския министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек за изграждане на по-тесни връзки в рамките на трансатлантическото сътрудничество със САЩ.
"Важно е да на бъде допуснато протекционистките мерки на САЩ да предизвикат същите контрамерки, например от страна на Европейския съюз", се казва в изявление на ръководителя на германската асоциация на автомобилната индустрия. Мюлер предупреждава, че това може да доведе до увеличаване на мерките на протекционизъм, които ЕС и САЩ може да започнат да прилагат.
Без да разкрива подробности, Хабек обяви вчера, че е почувствал голямо желание от страна на администрацията във Вашингтон "да се ангажира" с притесненията на ЕС относно американския Закон за намаляване на инфлацията. В него има клауза, която гласи, че американските потребители, които са закупили определени стоки, произведени в Северна Америка, имат право на данъчни кредити. Това облекчение не е в сила, ако същите стоки са произведени в ЕС.
Европейският съюз настоява електрическите превозни средства, батериите и оборудването за устойчива енергия, които са произведени в ЕС и се продават на американския пазар, да бъдат третирани по същия начин като идентичните стоки, произведени в САЩ, Канада и Мексико.
Темата ще бъде обсъдена по време на извънредната среща на лидерите на страните от Европейския съюз в четвъртък и петък тази седмица.