Състав на Окръжния съд в Кюстендил допусна изпълнение на Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на 46-годишен кюстендилец. И. Г., който беше обявен за международно издирване от германските власти въз основа на ЕЗА, издадена на 13 януари от Главен прокурор в качеството на европейски делегиран прокурор от Европейска прокуратура - Център Мюнхен, казаха за БТА от съда.
Мъжът беше задържан в дома си в село Шипочано, при специализирана полицейска операция в края на месец януари. На 27 януари съдът го остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение.
В днешно съдебно заседание И. Г. е поискал от съда да бъде предаден възможно най-бързо на властите в Германия, като не се е отказал от принципа на особеността, т.е. да бъде разследван само за посочените в ЕЗА престъпления. 
Мъжът се издирва по разследване за две престъпления: участие в организирана престъпна група и измама, включително такава, която засяга финансовите интереси на Европейските общности, с максимален срок на наказанието до 15 години. Запознати посочиха, че става въпрос за фирма, регистрирана на негово име.
Описаните деяния представляват престъпления и по българския Наказателен кодекс и са наказуеми с лишаване от свобода, уточниха от съда.
Окръжният съд е допуснал изпълнението на ЕЗА и е постановил И. Г. да бъде предаден на германските власти. Решението не подлежи на обжалване и протестиране.