Европроекти на обща стойност 465 954 845 лева е осъществила Община Русе от 2007-а година досега. Това съобщи Ивайло Кадишев, директор на общинската дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“.
Справката за реализираните проекти на територията на общината в последните два програмни периода е изготвена от Областния информационен център в Русе. През периода 2007-2013 година са реализирани 204 проекта на обща стойност 158 663 227 лева, а през 2014-2020 година са сключени 1314 договора за общо 307 291 618,51 лева.
„В периода 2014-2020 година общината е изпълнила редица проекти с различни източници на финансиране. Сред най-значимите са финансираните по програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег VА Румъния-България 2014-2020 г.“. 
Това са „Инвестиране в пътната безопасност и подобряване свързаността на Община Русе и окръг Гюргево с транспортна мрежа TEN-T“, както и „Добре развита транспортна система в Еврорегион Русе-Гюргево за по-добра свързаност с TEN-T мрежата“.
„Благодарение на европейските средства в Русе е подобрена част от инфраструктурата - улици, паркове, обществен транспорт и обществени здания, като дейностите по тяхното обновяване или изграждане продължават. Също така се обновява и доизгражда осветлението в градската зона, като се предприемат и действия по защита на околната среда, което дава отражение на качеството на живот на местните жители“, обясни Кадишев.
По думите му сред по-значимите проекти, по които работи Община Русе, са „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт - електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“ - на обща стойност 46 771 464,30 лева. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.
„Осъществяваме и проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, финансиран по програма „Лайф“, чиято обща стойност за Община Русе е 3 853 955,09 лева“, обясни Кадишев.
По думите му в подготовката за програмния период 2021-2027 година и следвайки нормативните изисквания, Община Русе е подготвила План за интегрирано развитие. 
„Към него в приложение са представени идентифицирани предложения както в резултат на анализа, така и след консултации и допитване до местните заинтересовани страни. В настоящия период се подготвят проектни предложения по следните актуални покани по Плана за възстановяване и устойчивост - „Модернизация на образователна среда“, „Младежки центрове (в областни градове)“, „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“, „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд -етап I“, „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“, каза Кадишев. 
Според него Русе винаги е носил духа на Европа заради уникалната архитектура и атмосфера, пристанището, туристите и близостта до съседната държава.
„Безспорно през последните години са направени много положителни промени, но все още голяма част от градската среда има нужда от подобрение. За съжаление очевидните разлики между градовете в Северна и Южна България се дължат и в значителна степен на държавната политика и неравномерното разпределение на обществения ресурс - несправедливост, с която настоящият кметски екип не спира да се бори да поправи“, каза Кадишев.