Българите имат сравнително най-ниски потребителски цени на стоки и услуги сред държавите членки на ЕС, показват данни на Евростат за класацията на най-високите и най-ниските ценови нива на близо 10 вида услуги и потребителски стоки в Евросъюза през 2018 г.
Страната ни държи най-ниски потребителски нива в близо 7 от 10 анализирани стоки и услуги в ЕС. Например за поддръжка на дома с включени отопление, осветление, вода и други плащаме само една трета от средното в ЕС. Българите имат най-ниските разходи  за хотели, нощувки и пътувания - 46,6% от средните, за пътуване с влак, автобус или самолет - 47,4%. 
За обзавеждане на дома с мебели или друга битова техника даваме сума двойно по-малка от средния европеец. Разходите ни за храна са 72% от средните в ЕС.
Въпреки ниските нива на потребителските цени у нас, страната ни обаче остава в дъното на ЕС по един от най-важните параметри за икономическа активност - БВП на глава от населението - у нас през 2018 г. той е бил 7829 евро на човек, докато в Люксембург параметрите са 8 пъти по-високи от близо 66 000 евро на жител, в Австрия - 33 000 евро, в Германия - 30 000 евро и др.
Заради по-ниската производителност и по-малките заплати действителната покупателна способност на българина е само 56% от средната за ЕС. Това значи, че с нашите доходи можем да закупим с 44% по-малко стока отколкото средностатистическия европеец.