Русенката Мариана Коцева вече официално е генерален директор на европейската статистическа служба Евростат. Това се посочва в официално съобщение на Европейската комисия, свързано с редица назначение, одобрени вчера от членовете й. Коцева е първият български гражданин, заставащ на толкова висок пост в ЕС. Досега тя бе временно изпълняваща длъжността, след като през януари миналата година пое поста от Валтер Радермахер, който се пенсионира в края на миналата година след осем години начело на Евростат. Мариана Коцева е и пъpвaтa жeнa, оглавила статистическата служба на ЕС.
Еврокомисарят Гюнтер Йотингер коментира вчера, че е време 11 години след приемането на България в ЕС българин да поеме подобна отговорност.
Мариана Коцева е възпитаник на русенската Математическа гимназия. Родителите й също са математици, баща й Михаил Тънмазов бе преподавател в МГ „Баба Тонка“. Коцева оглавяваше Националния статистически институт от януари 2008 г. до април 2012 г., когато спечели конкурс за поста на специален съветник с ранг на заместник-директор в Евростат. През 2014 г. тя стана зам. генерален директор на службата.
Освен като шеф на НСИ, Коцева е работила по проекти на ООН и Световната банка в България. Притежава магистърска степен по икономика и докторска степен по статистика и иконометрия.