Тримата водещи в социологическите проучвания кандидати на президентските избори в Кипър, които ще се произведат в неделя, излязоха в петък вечер на заключителен дебат, организиран от четирите основни частни телевизии в страната – Сигма, Антена, Омега и Алфа.
Независимите кандидати Никос Христодулидис и Андреас Мавроянис и кандидатът на управляващия дясноцентристки Демократически сбор (ДИСИ) Авероф Неофиту спориха по широк кръг от теми, засягащи теми от икономиката до кипърския въпрос и финансирането на предизборната си кампания.
Особено остри нападки имаше между отцепилия се от Демократическия сбор Христодулидис и официалния кандидат на партията Неофиту.
В икономическата сфера Христодулидис и Мавроянис отправиха критика към инициативата на Неофиту за въвеждане на семейно данъчно облагане. Мавроянис попита защо партията на Неофиту не е направила нищо по този въпрос след толкова години на власт, на което кандидатът на Демократическия сбор отговори, че през тези години партията му се е опитвала да поправи последствията от икономическата политика на лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ), която е основата сила зад кандидатурата на Мавроянис и беше на власт в периода 2008 – 2013 г. От своя страна Христодулидис се съгласи с необходимостта от данъчна реформа, но определи предложението на Неофиту като набързо подготвено едва седмица преди изборите.
По икономическите теми очаквано Мавроянис постави по-активно темата за социалните политики, Неофиту защити необходимостта от икономически растеж, за да има „по-голяма баница“ за разпределяне, докато Христодулидис, подкрепян предимно от центристки сили, подчерта, че не е привърженик на неолиберализма, а на класическия либерализъм, и се обяви за целенасочена, а не безразборна приватизация на дружества с публично участие.
Неофиту и Христодулидис атакуваха предложението на Мавроянис за ново удължаване на механизма на защита на първото жилище и малките бизнес имоти на длъжниците с просрочени задължения, като Христодулидис изтъкна необходимостта от трайно решение на въпроса вместо постоянно удължаване на мерките, а Мавроянис посочи нуждата от решение, което защитава уязвимите групи, без да носи щети върху кредитния рейтинг на страната.
Темата за кипърския въпрос провокира ожесточен спор между кандидатите, въпреки че водещият посочи, че и тримата са „опръскани“ от застоя на усилията за решението му през последните пет години – Христодулидис като бивш външен министър, Неофиту като лидер на управляващата партия, а Мавроянис – като главен преговарящ от страна на кипърските гърци.
Христодулидис защити позицията, че за разрешаването на кипърския въпрос е необходимо Турция да види ползи от това, за което е необходимо да бъде привлечен по-активно Европейският съюз. Той уточни, че теми, които интересуват Турция, като митническия съюз, безвизовото пътуване и участието в бъдещата европейска система за отбрана, трябва да бъдат сложени „в една кошница“ с кипърския въпрос, за да бъде стимулирана Анкара да потърси компромис, вместо да блокира процеса с настояването за решение с две държави. Неофиту, като избегна да обвинява преговарящите от страна на кипърските гърци за провала на преговорите в Кран Монтана, сред които е официално подкрепящият го настоящ президент Никос Анастасиадис, потвърди позицията си, че би приел предложената тогава от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш рамка за преговори, за да може да поднови процеса от мястото, на което е бил прекъснат. Той изтъкна, че решение трябва да се намери непременно, защото с течение на времето окупацията на Северен Кипър се „циментира“. Христодулидис от стоя страна изрази несъгласие с „Рамката Гутериш“, защото по болезнената тема за имотите на кипърските гръцки бежанци от Северен Кипър тя дава предимство на настоящите ползватели, кипърски турци, пред законните собственици. Мавроянис като бивш преговарящ зае по въпроса по-умерена позиция и се съгласи с нуждата от участие на ЕС в решението на кипърския въпрос, но изтъкна, че съюзът по-скоро търси решения в полза на всички страни, отколкото да бъде използван като лост за натиск.
Неофиту и Мавроянис атакуваха Христодулидис с аргумента, че финансирането на кампанията му е непрозрачно, защото за разлика от тях не е обявил публично списъка на дарителите си. Христодулидис отвърна, че единствен не е ползвал финансова подкрепа от държавната субсидия на политически партии и че ще обяви публично дарителите си след изборите, както се изисква от закона. Опонентите му контрираха, че законът е едно, а прозрачността и политическият морал - друго. На това Христодулидис отговори, че законът е приет именно с гласовете на ДИСИ и АКЕЛ, които доминират парламента.
Дебатът завърши минути преди полунощ, защото в събота законът изисква да бъде спазвано "предизборно мълчание" и забранява всякакви форми на политическа агитация.