Цигуларката Лия Петрово покори ценителите на класиката в Плевен с шедьовър на Сибелиус. Вируозната инструменталистка, която има успешна международна кариера, бе първият гост-солист на Плевенската филхармония от програмата й, посветена на 70-годишнината от създаването на  оркестъра.
В музикално събитие се превърна изпълнението на Лия Петрова с плевенските симфоници на Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус под диригентството на маестро Христо Павлов. Меломаните извикаха няколко пъти на сцената изпълнителката с продължителни аплодисменти.
За БТА Лия Петрова разкри, че концертът наистина е прозвучал впечатляващо, защото са имали много интензивен репетиционен период, в който всички на сцената са създали обща визия за произведението. „За мен това е един от най-красивите концерти на Сибелиус, който разкрива колко много пламенност и страст има в душата му, Произведението излъчва много силна енергия и за да бъде изпълнено, също се изисква много енергия”, отбеляза именитата българска цигуларка. В нейната програма няма пауза, защото веднага след Плевен лети за Париж за пореден концерт във Франция.
В изключителната програма въздействащо прозвуча и Симфония №3 на Римски Корсаков. Диригентът, маестро Христо Павлов, специално поздрави концертмайстора Чавдар Вълков, солистите и водачите на групи, които събраха силни аплаузи от слушателите в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”.
Следващото събитие в програмата, посветена на 70-годиишнината на Плевенската филхармония, е концертът на 17 февруари с авторска музика на Христо Йоцов, с участието на Василена Серафимова – маримба, Велислав Стоянов – тромбон, Михаил Йосифов – тромпет, под диригентството на Борислав Йоцов. След това на 2 март ще прозвучи концерт, посветен на 150-годишнината от рождението на Рахманинов. За него отново ще се завърне в родния Плевен Пламена Мангова – пиано, която ще се изяви под диригентството на маестро Найден Тодоров. На 31 март е програмата с музикални шедьоври от Бизе, Паганини, Брамс, Прокофиев, Щраус, Владигеров, Монти със солист Атанас Маринов – кларинет, с диригент маестро Йордан Камджалов.