По-ниски цени на редовния билет за пътуване по някои междуселищни линии в община Казанлък ще бъдат въведени от утре, съобщи пред журналисти заместник-кметът по инфраструктура Даниела Коева. Намалението ще бъде около 30 на сто от досегашната цена, а новите цени са предложени от общинското предприятие „Балканинвест“, което към момента изпълнява градския транспорт на Казанлък, а след обществена поръчка беше решено фирмата да бъде изпълнител и на съответните междуселищни линии, поясни тя. 
Направленията, които ще бъдат обслужвани от „Балканинвест“ са от град Казанлък до селата Копринка, Розово, Кънчево, Ръжена, Овощник, Черганово, Горно Черковище и Средногорово. 
Даниела Коева посочи още, че от утре влизат в сила и компенсациите за обществен транспорт, приети с постановление на Министерския съвет. Предстои намаление за определени категории пътници. Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в градския транспорт срещу абонаментна карта, а в междуселищния – срещу билет с нулева стойност. Досега това важеше за деца на възраст до седем години, уточни Коева. "Предприятието „Балканинвест“ ще спази и регламентираното намаление за пенсионери, като това означава, че картата за една градска линия от 20 лева ще стане 14 лева, а за всички градски линии – от 24 ще стане 18 лева. За учениците, които към момента ползват карта за една градска линия на цена от 18 лева, тя ще стане 7 лева, а за всички линии цената от 22 лева ще стане 9 лева“, посочи още заместник-кметът. 
Коева каза още, че през условията на обществената поръчка превозвачът има право и на актуализация на разписанията на междуселищния транспорт. "Нашите очаквания са след съответен анализ изпълнителите да ни информират дали има нужда от промяна на разписанията, за да бъде междуселищният транспорт максимално удобен за хората", коментира заместник-кметът.
Предстои да бъдат обявени и окончателните цени за междуселищните линии от фирма „Балканинвест“, както и от частния превозвач, който обслужва останалите линии на територията на общината, каза Даниела Коева. Тя напомни още, че администрацията разработва проект по Националната програма за възстановяване и устойчивост, с който цели да подмени междуселищните автобуси в общината с електрически.