Търговище отбелязва 145 години от Освобождението на града. Всяка година пред Морената във възрожденския квартал "Варош" заедно застават почетният караул и благодарните поколения, в знак на признателност към загиналите за свободата.
Морената е открита през 1970 година, а в основите ѝ са положени списък с имената на жертвите от Търговище, книгите от уважаваните краеведи Панайот Дражев и Иван Халаджов, фотографии и юбилейни вестници. Оттогава датира и традицията Денят на освобождението на Търговище да се отбелязва именно тук. Почитат се не само нашите герои, но и всички войници и офицери – руснаци, украинци, поляци, финландци, поляци, румънци, сърби, черногорци, молдовци и други, участвали в серия боеве по време на Руско-турската война от 1877-1878 година. 
Тогава военни части, предвождани от полковник Карганов, по нареждане на ген. Казимир Ернрот влизат в Търговище на 29 януари 1978 г. и спасяват града от пълно унищожение.
Споменът за освобождението връща и изложбата „Реликви на свободата“, подредена в Славейковото училище от екипа на Регионалния исторически музей в града.
Показани са ценности от фонда на институцията, които връщат към Руско-турската освободителна война, събития и личности, свързани с Освобождението на град Търговище. Могат да се видят образци на руско и турско хладно и огнестрелно оръжие. Експонирани са свидетелства, които разказват за героите на града и неговите руски освободители. Показано е и единственото запазено в страната знаме на войскова част след Освобождението. То е специален акцент в изложбата.
Годишнината бе отбелязана с ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на града. Отслужена бе и панихида в църквата "Успение на Пресвета Богородица", а точно по обяд камбанен звън от двата православни храма огласи Търговище - каквато е установената традиция. 
Пред Морената заставане смирени и благодарни към онези наши предци, които загинаха за Търговище, не само за неговото освобождение, а и за това днес да ни има - обединени в съжителство и добри каузи. Гордеем се, че имаме тази колективна историческа памет, която се съдържа и в девиза на града: "Бях, съм, ще бъда!", каза водещият на тържеството Ивелина Ботева.