Посещение в Атина ще направи в сряда президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис, съобщи АНА-МПА.
Според съобщението на кипърското президентство в гръцката столица Анастасиадис ще има срещи с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и с премиера Кириакос Мицотакис.
По време на разговорите ще бъдат обсъдени „турските провокации“, които се наблюдават напоследък както в Егейско море, така и в Кипър.
Очаква се двете страни отново да подчертаят, че няма да приемат решение на кипърския въпрос чрез две държави, както настоява Турция и ръководството на кипърските турци и което е извън рамките, установени от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и на европейското право.
По време на посещението министрите на образованието на Гърция и на Кипър ще подпишат междудържавно споразумение за взаимно признаване на придобитите образователни степени.
Кипърският президент ще посети и селището Мати и ще постави основния камък на проект за възстановяване и развитие на районите в Източна Атика, които пострадаха от пожарите през 2018 г. Проектът се осъществява с финансиране от Република Кипър и частни дарители. Стойността му е около 12 млн. евро, от които 11 млн. дарение от кипърската държава, а останалите – от кипърски граждани.