По случай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста „Израелски дом Албания“ организира снощи в Театъра за опера и балет в Тирана гала-вечер „Вечна беса (Честна дума)“, предаде за БТА албанската агенция АТА.
Събитието, съчетало история и музика,  почетоха стотици гости, високопоставени лица на албанската държава, министри, депутати, академици, семейства на спасителите на евреите по време на войната, евреи от региона.
В обръщението си почетният председател на „Израелски дом в Албания“ Йехиел Хилик Бар, внук на оцелели от нацисткия геноцид срещу евреите и правнук на жертви на Холокоста, каза, че „днес отдаваме почит на около 6 милиона убити евреи, като често се казва, че те са били убити от нацистката машина, но всъщност не нацистката машина ги е убила."
„Човешки същества ги избиха и причиниха тази кървава баня. Това беше едно от най-големите кланета и геноциди, които историята някога е виждала. И ние никога не трябва да забравяме случилото се, затова сме тук днес, за да гарантираме, че историята няма да се повтори… Две трети от евреите бяха убити в този геноцид. Но дори и днес, дори 8 десетилетия след Холокоста, има хора, които го отричат, но ние няма да позволим това. Дори днес сме свидетели на форми на омраза към евреите или мюсюлманите и ние трябва да спрем това, защото войната срещу една религия е война срещу всички религии, това е война срещу човечеството“, каза Йехиел Хилик Бар.
Той похвали Албания като страна с нулева толерантност към антисемитизма - страна, която винаги е посрещала добре и защитавала евреите, дошли от чужбина.
Бившият президент на Албания и почетен член на съвета на проекта „Израелски дом Албания“ Алфред Моисиу подчерта колко важно е да се напомнят ценностите на човечеството, така че миналото да не се повтаря. В речта си той насочи вниманието към албанците, защитили с живота си евреите по време на Втората световна война.
Речта от името на министър-председателя Еди Рама произнесе държавният министър за връзки с парламента Елиса Спиропали, която отбеляза, че "Албания и Израел, албанците и евреите имат допирни точки много назад във времето, като знак за съдбата, която ни обединява".
„Една от тях, която е част от нашата национална гордост, е отношението на албанците, които предложиха подслон и защитиха хиляди евреи в навечерието и по време на Втората световна война“, каза Спиропали.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)