Необходимо е разширяване на възможността за граждански контрол върху подписките за иницииране на референдуми. Тази позиция изразяват експертите от Института за развитие на публичната среда в публикацията “Подписки за референдуми - защитени ли са личните данни?”, изпратена до медиите. От организацията предлагат да се създаде онлайн регистър, в който гражданите да проверяват дали данните им са включени в подкрепа на някоя от подписките. 
Подобна възможност съществува при регистрацията на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в избори, допълват от Института. Необходимо е и да се въведат по-строги изисквания за начина на събиране и съхранение на личните данни. Подписите следва да се полагат пред упълномощени за това лица, които да се легитимират по установен начин и да имат право да изискват лични документи от гражданите за проверка на коректността на подадените от тях данни, предлагат още експертите. Според тях трябва ясно да бъдат разписани в закона сроковете за съхранение на информацията на гражданите, за да не съществуват възможности за тяхно „последващо използване”.
В публикацията си екипът на Института за развитие на публичната среда описва подробно правилата за организацията на референдуми и проблемите, свързани със защитата на личните данни при събирането на подписи в подкрепа на предлаганото допитване. 
Проверихме четирите опита за провеждане на референдуми от партийни функционери, събрали повече от 200 000 подписа. Справката ни показва, че Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) са установили дял на некоректните записи средно от 20,7% - или при всеки пети запис има неточности, пишат от Института. 
С пълната публикация “Подписки за референдуми - защитени ли са личните данни?” може да се запознаете тук: 
Повод за анализа на експертите са обявените намерения на партия „Възраждане“ и на „Има такъв народ“ да събират подписи за провеждане на референдуми. От „Възраждане“ ще искат допитване относно въвеждането на еврото и защита на българския лев, а от ИТН ще питат хората съгласни ли са да се проведат избори за Велико Народно събрание.