Три начални училища в Плевен получиха днес пречистватели на въздуха. Това са Начално училище (НУ) "Отец Паисий", НУ "Патриарх Евтимий" и НУ "Единство". Уредите са закупени със средства от кампанията на Ротари клуб Плевен Центрум "По-чист въздух за нашите деца". Те бяха събрани по време на благотворителен коледен бал на ротарианците. 
"Уредите са общо 30 и с тях ще бъдат оборудвани всички класни стаи в трите училища. Плевен има четири начални училища, но на Иновативно НУ "Христо Ботев" предоставихме пречистватели преди две години. Всъщност от там тръгна и идеята да закупим и за останалите три училища, защото се получиха много добри отзиви от родители и от педагозите", каза за БТА Ирена Николова, президент на Ротари клуб Плевен Центрум. Заедно с Бойко Тодоров, член на борда на директорите на организацията, доставиха днес на трите училища уредите. 
"Решихме по този начин да подкрепим началните училища в Плевен, защото всички те са разположени на такива места в града, където има интензивен автомобилен трафик и въздухът е по-замърсен", коментира Николова. Тя добави, че тъй като тези училища са по-малки, делегираните им бюджети не са достатъчни, за да бъдат заделени средства за закупуване на такива уреди. "Надяваме се тези пречистватели да са полезни на училищата и да сме помогнали за по-добрия и чист въздух в класните стаи", каза още президентът на клуба. Тя подчерта, че успешната кампания на ротарианците не би била възможна без съпричастността на представителите на бизнеса, на обществени организации и на граждани.
"Инициативата на Ротари клуб Плевен Центрум е много хубава и полезна за училища като нашето. Такива уреди са ни необходими, защото децата прекарват голяма част от времето си в класните стаи и е много важно да им осигурим здравословна атмосфера", каза Диана Димитрова, директор на НУ "Единство". Тя добави, че по време на ковид пандемията от училището са обмисляли да закупят пречистватели на въздух, но заради недостатъчния бюджет не са успели да отделят нужните средства. Предоставените на НУ "Единство" пречистватели са шест на брой, колкото са и класните стаи. Те ще пречистват въздуха на 137 деца, разпределени в паралелки от 1 до 4 клас.