В Кюстендил вече има работещ закрит плувен басейн, изцяло с минерална вода. Откриването му беше днес, в сградата на Природо-математическата гимназия в града. "Всеки, който има интерес и желание, е добре дошъл", казаха за БТА инвеститорите в комплекса, от сдружението "Плувен клуб Велбъжд".
Параметрите на басейна са 18 на осем метра, а дълбочината е от 1,30 до 1,60 м. Температурата на водата ще бъде поддържана в рамките между 28 и 30 градуса. "Спазени са всички хигиенни норми. Ще поддържаме водата по-топла, за да е приятно за най-малките. Освен това сезонът е зимен", разказаха още инвеститорите. Новооткритият комплекс разполага с чисто нови съблекални и душове с минерална вода.
Инициаторите на инвестицията са четирима - Станислав Георгиев, Методи Чивийски, Антон Тодоров и Антон Йорданов. Те благодариха на Общината в Кюстендил и на гимназията-домакин за оказаната помощ и съдействие при осъществяването на инициативата.
"Басейнът ще може да се ползва от всеки. Ще има организирани и индивидуални тренировки, курсове по водна аеробика. Това ще бъде плувен комплекс, какъвто отдавна не е имало в нашия град", казаха още от сдружението. От там допълниха, че желанието им е в Кюстендил да има нормални условия за упражняване на плувни спортове. Комплексът ще има четирима основни треньори, спасители и треньорка по водна аеробика.
"Цените са съобразени с доходите на кюстендилци. Груповото занимание за дете ще струва 10 лв.", казаха от комплекса.
Инвеститорите посочиха още, че идеята им е била в града да има общодостъпен басейн с минерална вода. Създадохме сдружението не за бизнес, а в интерес на кюстендилци и с идеална цел. Не искаме да печелим от това. Инвестирали сме доста средства, за да може да тръгне и се надяваме до шест месеца да започне да се самоиздържа. Ако има печалба, тя отново ще се  инвестира в тези спортове. Подобно съоръжение изисква ежедневна поддръжка, но се надяваме да се справим, коментираха още инвеститорите.
Басейнът в гимназията не работеше дълго време. Учебното заведение нямаше средства да го поддържа и да обслужва посетителите, такива средства нямаше и Общината.