За белгийските служби, отговарящи за предоставянето на убежище в страната, 2022 г. бе тежка година, предаде за БТА белгийската агенция Белга.
Не само че броят на хората, подали молба за международна защита, се повиши с повече от 40 процента и достигна 36 871, но и 63 000 души за поискали временно убежище заради войната в Украйна. Освен това "скоро не трябва да очакваме спад в тази насока", прогнозира държавният секретар по въпросите на бежанците и миграцията Никол де Мор при представянето на статистиката за 2022 г.
В Белгия са били подадени повече от 100 000 молби за убежище миналата година. Този наплив затрудни приемната система, въпреки че държавата осигури рекорден брой места за настаняване. Предвид продължаващата война в Украйна и множеството конфликти в останалата част от света, няма причина да смятаме, че миграционният натиск върху Европа ще отслабне през настоящата година.
"Имаме не само законовото, но и моралното задължение да защитим онези, които бягат от война или от преследване", подчерта Де Мор. В същото време тя допълни, че "без структурни реформи системата не би могла да издържи на големия наплив от хора, които търсят защита".
Де Мор лансира пакет първоначални реформи, чиято цел е да се води миграционна политика с по-добър контрол, включително мерки за обновяване на Закона за приемане, изготвяне на правила в полза на събирането на разделени семейства и обличане в законова форма на една активна политика по връщане на хора. Държавният секретар работи също по интегрирането на белгийските миграционни служби и ще продължи да работи на европейско ниво за повече солидарност сред държавите членки на ЕС и за по-добър контрол над външните граници на Европа.