За единство по отношение на членството на Северна Македония в Европейския съюз призова на пресконференция днес премиерът на страната Димитър Ковачевски, който заедно с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич информира за напредъка на процеса на скрининг. 
Ковачевски отправи призив към депутатите да покажат градивност в името на гражданите и единство за добруването им, защото „процесът на членство в ЕС е сложен и изисква приемственост и силна воля”. Според него постигане на членство в ЕС до 2030 г. не е недостижима цел. 
Според вицепремиера Боян Маричич политическото значение на промените в конституцията на Северна Македония за вписване в преамбюла й на българите е много повече от конституционни промени, това  практическа означава „зелена светлина“ от страна на парламента за продължаване на преговорите с Европейския съюз.
„Въпросът за конституционните промени е въпрос, който вече е открит. Вече провеждаме консултации на експертно ниво и имахме и лидерска среща в парламента, която инициира този диалог. През следващите няколко седмици или месеци промените в конституцията ще бъдат актуализирани чрез дебати с представители на гражданското общество и експерти по отношение на тяхното съдържание, но и по отношение на политическото им значение”, каза Маричич, а на журналистически въпрос премиерът Ковачевски уточни, че засега не е предвидена лидерска среща, но при необходимост тя ще бъде направена.
В рамките на скрининг процеса България не е поставила специални искания, каза Боян Маричич в отговор на въпрос дали очаква София да създаде проблем във връзка със Закона за сдруженията и Плана за работа с малцинствата, който по думите на Маричич трябва да бъде консултиран с държавите членки на ЕС.
„До момента коментарите на Европейската комисия за досегашните презентации по време на скрининга са отлични. Имаме добър процент на спазване на нормативната уредба при приемането на закони, но разбира се остават отворени въпросите, върху които трябва да се съсредоточим - реформата в държавната администрация, механизмите за върховенство на закона и борбата с корупция. Тези теми ще бъдат отворени по време на целия преговорен процес и затова очаквам всяка институция да бъде на висотата на задачата и да подходи отговорно към този процес”, подчерта Ковачевски, който посочи, че законодателство на Северна Македония е хармонизирано с европейското над 45%, а „според бенчмарк анализите в някои глави страната е по-напреднала от държави, които от 10 години преговарят с ЕС”.