Д-р Деница Стоянова е родена в гр. Плевен, там завършва медицинското си образование през 2005 г. През 2012 г. придобива специалност по Физикална и рехабилитационна медицина. От март 2013 г. д-р Стоянова работи в структурите на Лечебни заведения „Медика“ като лекар физиотерапевт. Тя лекува и преглежда пациенти както в медицинския център, така и в специализираната болница от групата. Тя оглавява модерният възстановителен комплекс на МЦ „Медика Експерт“ от откриването му през 2019 г. в спортен комплекс „Ялта“.

- Д-р Стоянова, след като преминаха големите празници много от нашите читатели се питат как да влязат отново в добра форма.
- След коледните и новогодишните празници и имените дни в началото на годината е време да сложим край на отпускането и да поработим за възстановяване и  за една по-здрава година.
Стресът, преяждането, липсата на тренировки може би в комбинация със застоялия начин на живот, ако работите от вкъщи този сезон, няма как да не са се отразили на целия ви организъм.
Ще ви дам няколко полезни съвета за възстановяване след празниците, шанс отново да се пъхнете в любимите си дънки и да положите първи стъпки за по-здравословен начин на живот. С други думи - да се чувствате и изглеждате добре в тялото си.
С огромните количества вкусна храна и алкохол, които може би сте консумирали по празниците, шансът да сте се дехидратирали е доста голям. Може би страдате от главоболие, чувствате се уморени и изпитвате глад за нездравословни храни - всичко това са признаци за дехидратация на тялото.
Трябва да възстановите нивата на електролити в организма.
Можете да започнете, като пиете топла вода с лимон всяка сутрин
Това ще накара метаболизма ви да се раздвижи, за да може да започнете да се освобождавате от излишните токсини.
Водните процедури също могат да помогнат за по-добрият метаболизъм. Например тангенторът е професионална вана за хидротерапия чрез подводен струен масаж. Струята вода се подава от помпа, която засмуква вода от ваната и чрез специален маркуч с накрайник терапевта я насочва към масажираната част на тялото. Така се съчетава релаксиращият ефект от топлата вода на ваната с въздействието на водната струя, което води до подобряване на периферното кръвообращение. Тангенторът позволява безболезнен, но същевременно дълбок масаж с водната струя, което го прави много ефективен като възстановителна процедура. 
- Несъмнено водата оказва благотворно влияние върху организма. По-ниските температури обаче са предпоставка за по-малката й консумация. Какъв е препоръчителният дневен прием на течности за възрастен човек, за да може организмът да се детоксикира?
- Количеството вода, което трябва да се приема от човек е 30-40мл/кг тегло. Поне 2 л дневно. Много подходящи са детокс чайовете и детокс програмите с различни суперхрани.
Важно е първо да се детоксикира черен дроб и храносмилателен тракт
за да можем да постигаме резултати занапред. Важно е да се алкализира организма. Трябва да се приемат повече сурови плодове и зеленчуци, да се храним начесто и по малко с балансирана храна. Добре е да се приема и качествен пробиотик, който подобрява храносмилането и има антимикробно и противовъзпалително действие.
Не забравяйте и да пиете вода през целия ден. Можете дори да добавите малко ябълков оцет към водата и да пиете преди всяко хранене. Така ще подпомогнете алкализирането на тялото си и ще подобрите храносмилането. За нула време ще забравите за неприятните симптоми. Уморени сте, може би страдате от махмурлук заради поредните наздравици в чест на някой Иван или Йордан. И вероятно последното нещо, което искате да правите, е да тренирате, но това е една от най-важните стъпки за възстановяване на тялото след празниците.
- Каква физическа активност препоръчвате за студените месеци?
- В никакъв случай не ви караме да започвате с ударни упражнения във фитнеса. Като
за начало започнете с всекидневни разходки на открито
Така ще помогнете на тялото и ума да починат, ще се освободите от токсините и ще се заредите с ендорфини, които ще повишат настроението ви, а знаем, че то може би не е на ниво след края на празниците.
Постепенно можете да се върнете към рутината си в тренировките. Ако нямате такава, е време да поставите нейното начало. Изберете нещо, което ще ви доставя удоволствие, така че да си осигурявате достатъчно движение без да си търсите оправдания - танци, джогинг, фитнес, йога.
При нас в клон „Ялта“ на Медицински център „Медика Експерт“ изготвяме индивидуална лечебна гимнастика след лекарски преглед и под контрол на обучен кинезитерапевт се правят различни упражнения. Те подобряват функциите на сърдечно-съдовата и дихателната системи, подобряват мускулния тонус и настроението. В тренировките могат да се включат велоергометър и бягаща пътека. Често се започва и с бързо ходене. Съвместно с упражненията, които подобряват метаболизма, могат да се включат йонна детоксикация, масажи, сауна и др.
Благотворен ефект върху организма има процедурата „Йонна детоксикация“
Чрез нея организмът се освобождава от натрупаните отпадни продукти от метаболизма, кръвоносната и лимфната системи. Тя активира дейността на клетките и тъканите, като стимулира и вегетативната нервна система. Чрез процедурата се постига намаляване на кръвното налягане и кръвната захар и се реализира превенция на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания. Йонната детоксикация стимулира и имунната система. Чрез пречистването на организма се улеснява работата на нашата вътрешна лаборатория - бъбреците и черния дроб, функционирането на стомашно-чревния тракт се стимулира, улеснява се преодоляването на кожни проблеми. Цялостния „масаж“ на организма чрез детоксикацията улеснява способността на клетките и тъканите да релаксират, в резултат на което се подобрява качеството на съня. Процедурата нормализира и телесното тегло. Цветът и съставът на отпадната смес след процедурата може да дадат приблизителна информация за вида на изхвърлените токсини.
- Кои други процедури също биха имали добър ефект в следпразничното възстановяване?
- До добри резултати води и
процедурата „Апаратен лимфен дренаж“ - пресотерапия в комбинация с масаж
Чрез дозирано налягане върху тъканите се подобрява тяхната перфузия и дренаж. Тя намалява отока на крайниците и тялото. По този начин се подпомагат отслабването и детоксикацията на тялото, редуцират се целулитът и отоците. Постига се по-добра форма на краката, корема и ръцете.
Чрез масажите се въздейства механично върху кожната повърхност, подкожната тъкан, фасциите, мускулите и др. Така се ускорява движението на лимфата и се подобрява трофиката на тъканите. Антицелулитните масажи също подпомогнат отслабването и детоксикацията на тялото и борба с целулита.
Добре е масажите и лимфния дренаж да се комбинират със сауна или инфраред кабина
Използването на сауна е изключително приятен и лесен начин да се сбогувате с няколкостотин килокалории, докато сте поседнали или полегнали на топлата дървена скара. Само с помощта на сауна няма да се превърнете в топ модел, но редовното използване в комбинация с подходящ хранителен режим и двигателна активност води до повишаване на метаболизма и стимулира изгарянето на калории.
Най-общо лечебните ефекти и ползи от редовното използване на сауна се дължат на повишеното потоотделяне, затопляне на тялото, разширяване на кръвоносните съдове (улеснява се отстраняването на токсичните и отпадни субстанции, подобрява се храненето и оросяването на всички структури), отделят се големи количества ендорфини, които от своя страна изпълняват редица благоприятни за организма функции (облекчаване на болката и възпалението, подобряване на настроението и други).
Винаги е добре да се комбинират няколко средства в борбата с излишните килограми -
хранителен с двигателен режим, добра хидратация и детоксикация и др. В това се крие тайната на успешния холистичен подход в лечението и възстановяването. Ето защо е необходимо пациентите да се консултират предварително с лекар, който да изготви подходяща и идивидуална програма за всеки един от тях. В МЦ „Меидка Експерт“ работим на свободен прием и с медицински направления по НЗОК
Нова година, ново начало!

Мартин ГЕОРГИЕВ