Проектът "Изкуство без въглероден отпечатък" на кюстендилския художник Евгени Серафимов, който предвижда създаването на леден кръст, няма да се осъществи на Йордановден, какъвто беше замисълът на твореца. Причината са високите температури.
В основата на проекта стои изграждането на ледена скулптура с формата на кръст край воден басейн до Кюстендил или планината над него. Предвижда се ледени късове от този воден басейн да бъдат подредени в предварително изработена метална конструкция, която ще държи скулптурата, с размери 2,5/2,0 м.
Концепцията на проекта е вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето на климата и намаляването на питейната вода в глобален мащаб. Формата на скулптурата дава посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност, възкресение. Идеята на автора беше ледената скулптура да бъде създадена за Богоявление, но заради топлото време проектът ще бъде осъществен при понижаването на температурите.
Според Евгени Стоянов - директор на НИМХ, филиал Кюстендил, необичайното топло време не е отбелязало рекордни нива в Югозападна България. Максималната температура на въздуха днес е била 12,4 градуса по Целзий.