Турският министър на отбраната Хулуси Акар допусна възможността за осъществяване на съвместна операция със Сирия с цел разчистване от терористи на района покрай границата между двете държави, съобщава турският в. "Сабах".  Акар направи изявление пред журналисти във връзка със срещата на министрите на отбраната и ръководителите на разузнаването на Турция, Русия и Сирия в Москва на 28 декември.
В отговор на въпрос за възможността за съвместна операция със Сирия срещу тероризма в региона, турският министър не изключи подобно развитие по-нататък.
"Ако можем да решим проблемите си в областта на отбраната и сигурността, ако можем да отговорим на нуждите си, то това е съвсем естествено", каза Акар. 
Във връзка с осъществената среща министърът на отбраната посочи, че от турска страна е било подчертано, че Анкара уважава териториалната цялост и правото на суверенитет на Сирия и че единствената ѝ цел е да се бори срещу тероризма. 
Подчертахме, че терористични организации контролират почти една трета от територията на Сирия. Обяснихме, че причината турски войски да са в Сирия е да се борят срещу терористичните групировки и да предотвратят масовата миграция, каза още Акар.