Полк. проф. д-р Ивайло Даскалов, д.м. е завършил медицина във Военномедицинска академия – София през 1994 г. с отличен успех. Има признати две клинични специалности по „Вътрешни болести“ и „Кардиология“.
След успешна защита на дисертационен труд на тема „Ехокардиографска оценка на глобалната систолна функция и левокамерното налягане на пълнене с тъканен Доплер  ехокардиография“ (2011 г.) му е присъдена образователна и научна степен „доктор“ по научна специалност „Кардиология“.
Професионалната си кариера като военен лекар започва през 1995 г. Работил е последователно като лекар-интерн във ВМА и началник на медицински пункт във военно поделение (7 години). След спечелен конкурс за асистент по кардиология през 2003 г. започва работа в МБАЛ-София, ВМА.
Научната кариера на проф. Даскалов преминава последователно през заемането на академичните длъжности старши и главен асистент.
От месец септември 2013 г. е назначен за ръководител на клиника „Спешна терапия“, а от 01.02.2017 г. е ръководител  на клиника „Кардиология“ в МБАЛ-София, ВМА. През 2014 г. му е присъдена академична длъжност „доцент“, а през 2018 г. академична длъжност „професор“ по научна специалност „Кардиология“.
Проф. Даскалов има научна продукция, включваща над 100 научни труда, 4 книги и 2 монографии с общ импакт фактор 25,111. Тези научни трудове са цитирани 619 пъти, от които 594 пъти в чужбина.
Член е на редакционните колегии на редица български и международни научни списания, като „Военна медицина“, „Българска кардиология“, „Сърдечно-съдови заболявания“, „Мединфо“, „Austin Hypertension“ и „Journal of Cardiology and Therapy“.
Член е на Дружеството на кардиолозите в България и работната група по ехокардиография към него, Съсловното сдружение по електрофизиология и кардиостимулация, Европейското кардиологично дружество, Американската асоциация по ехокардиография, заместник-председател е на Лекарския съюз при МБАЛ-София, ВМА, член е на Академичния съвет и Етичната комисия при МБАЛ-София, ВМА.
През 2019 г. проф. Ивайло Даскалов печели приза „Лекарите, на които вярваме“ в кампанията на вестник „24 часа“.
Статията препечатваме от интернет портала Credoweb поради нейната актуалност.

Безкрайната кулинарна фиеста по коледно-новогодишните празници, с „традиционното“ преяждане и препиване, се оказва по-коварна за сърцето от по-еднообразното хранене през зимата.
Имайки предвид изобилието от продукти, което ни заобикаля, трудно може да се постигне бедна на витамини диета. Дори обратното – понякога в прекаленото си старание човек може да предизвика прояви на хипервитаминоза. И макар организмът да има защитни механизми, чрез които излишното се отстранява, аз лично не съм привърженик на прекаляването с витамини и микроелементи, коментира полк. проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология на ВМА.
Той е категоричен, че
„свръхдозите“ храна и алкохол се отразяват много лошо на сърдечносъдовото ни здраве
 По думите му, трябва да положим всички усилия, за да ги избегнем, защото някои от тези празнични събития могат да завършат по непредвидим начин.
Добре известен в кардиологията е синдромът на празничното сърце, който е свързан с
появата на опасна аритмия след консумация на алкохол, обикновено обилна
Затова, трябва да подчертаем, че не само стомахът и дебелото черво не издържат на „ядене и пиене до дупка“. За разлика от тези органи, при сърцето крайният резултат може да е фатален, категоричен е кардиологът.
А как да се предпазим от синдрома на празничното сърце –
като не стресираме организма си, прекарвайки почивните дни само на маса
Изключително важна е хидратацията и умерената консумация на алкохол и храна. Според специалистите, добре е да използваме почивката си пълноценно, като наваксаме със съня и спортните занимания.
Иначе, проф. Ивайло Даскалов подчертава, че зимата не е най-критичният сезон за сърцето, но има голяма вероятност от обостряне на някои оплаквания при сърдечноболните пациенти.
Това е така, защото студеното и мразовито време предизвиква дистрес и дезадаптация на кръвоносните съдове, като най-честите клинични прояви са
влошен контрол на кръвното налягане и по-рядко – гръдна болка при излагане на студено
обяснява още специалистът. Въпреки това смята, че зимата не е предизвикателство за която и да е категория сърдечно болни, от гледна точка на адаптиране на медикаментозната терапия.
Според него, можем да направим всичко необходимо за едно поддържано във форма сърце: да се храним здравословно, да поддържаме оптимално телесно тегло, да спортуваме в свободното време, през останалото да ходим пеша, да имаме непрекъснат нощен сън от осем часа, да избягваме психически стрес – на работа и вкъщи, да не пушим и прекаляваме с алкохола, никаква дрога, да ходим редовно на профилактични прегледи.