Топъл обяд ще получават 150 нуждаещи се от община Троян от 1 януари 2023 г. до 30 септември 2025 г., съобщават от общинската администрация. Средствата за това ще бъдат осигурени от Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс в рамките на проект на Община Троян. Стойността на финансирането е близо 380 000 лева.
В рамките на работните дни ежедневно топла супа, основно ястие, хляб и веднъж в седмицата десерт ще получават граждани без доходи или с ниски доходи, както и лица, които са в затруднена и уязвима ситуация от всички населени места в общината. 
Топлата храна е и за хора, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане, както и за скитащи и бездомни, лица от уязвими групи - граждани от трети страни, по смисъла на Закона за убежището и бежанците.
Принадлежността на кандидатите към целевите групи ще се потвърждава от Дирекция "Социално подпомагане" – Троян. 
Приготвянето на храната ще се извършва от външен изпълнител, а Община Троян ще доставя топлия обяд до крайните получатели по населени места. Включените лица ще бъдат допълнително подпомогнати чрез реализиране на съпътстващи мерки, включително и консултиране за ползване на други социални и публични услуги, посочват още от общинската администрация.
От там добавиха за БТА, че услугата "топъл обяд" в Троян се предоставя още от 2007 г. Първоначално топлата храна е осигурявана от Общината и местна фирма, след това, от 2016 г., администрацията самостоятелно реализира дейността, като кандидатства по проекти.