Президентът Румен Радев удостои посланика на Гърция у нас Димитриос Хронопулос с орден „Мадарски конник“ - първа степен, на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.
Държавното отличие е за заслугите на дипломата за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между България и Гърция. 
„Днес с лекота говорим, че тези отношения имат стратегически характер. Че две страни и два народа на Балканския полуостров успяха да загърбят проблемите на миналото, днес да градят ползотворно сътрудничество, основано на нашите общи ценности. Да гледаме заедно в бъдещето, да даваме надежда и пример, че на Балканите може да има мир, сигурност и разбирателство“, заяви в приветственото си слово президентът Румен Радев. „Днес с лекота говорим, че именно нашите отношения са стратегическа ос на стабилност, която отваря перспектива за целия ни регион. И да даваме пример как заедно трябва и можем да отстояваме нашите ценности, нашите икономически, социални и културни достижения“, каза още държавният глава.  
Президентът Радев отбеляза, че всичко това не е даденост и се дължи на усилената работа на няколко поколения дипломати. Но факт е, че именно през последните три години, именно по време на мандата на г-н Хронопулос тези отношения процъфтяват, изтъкна държавният глава.
(следва)