С решение на гръцкия премиер и лидер на консервативната Нова демокрация Кириакос Мицотакис партийното членство на евродепутата и бивш говорител на партията Мария Спираки е замразено, съобщи телевизия „Скай“.
Вчера главният прокурор на ЕС поиска имунитета на  Спираки заради подозрения за измама в ущърб на бюджета на ЕС, свързана с управлението на парламентарните надбавки и възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници. 
В изявлението на Нова демокрация се съобщава, че членството на Мария Спираки е замразено до приключване на разследването на случая. Евродепутатът няма да бъде кандидат за депутат от Нова демокрация при предстоящите парламентарни избори в Гърция през 2023 г., докато трае решението на партията.
В изявление пред медиите след срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел вчера Мицотакис определи случая като сериозен. 
Мария Спираки заяви в интервю пред Скай, че от момента, в който е направено искането, тя е поискала да ѝ бъде свален имунитетът, за да докаже, че няма никакво участие или намеса в корупция. Тя уточни, че случаят се отнася до предполагаемо несъответствие на надбавките за престой в чужбина, които е получил неин сътрудник, и действителния му престой в Брюксел и Страсбург, като от сътрудника й ще бъдат поискани съответните доказателствени документи по случая.