В девет района в София днес се извършват извънредни проверки на потенциални източници на замърсяване, каза пред журналисти Десислава Билева, заместник-кмет по направление „Зелена система, екология и земеползване“ в Столичната община, след като проследи проверка на инспектората в сервиз за гуми на Околовръстен път.
Тя посочи, че от октомври до 15 декември Столичният инспекторат е извършил над 1200 проверки на строителни обекти и над 600 проверки на потенциалните източници на замърсяване – такива от бита, от промишлени и транспортни замърсители. Има съставени над 117 акта по строителните обекти и над 20 по линия на източници на замърсяване.
„Имахме прогноза за сериозно превишение на нормата, но тя не се сбъдна, за това нямаме условия да въведем мярката, популярна като „Зелен билет“, но въпреки това постоянно следим прогнозите и предприемаме необходимите мерки за подобряване качеството на въздуха“, каза Билева по темата с качеството на въздуха в столицата.
Татяна Асенова, началник сектор в Столичен инспекторат, коментира, че ежедневно се правят проверки през отоплителния сезон на обекти, които могат по някакъв начин да замърсят въздуха. Тя посочи, че се следи да не се горят опасни отпадъци като обработени моторни масла, като допълни, че се проверяват малки, средни и големи обекти.