Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН) отбелязва 75 години от своето създаване с конференция на тема "Историческата наука в съвременния свят". Това информират от БАН на своята интернет страница.
Форумът ще се състои днес, от 10:00 ч., в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН. Тържественото събитие ще бъде открито от директора на Института проф. Даниел Вачков. Идеята е да се отбележи приемствеността между различните поколения историци и да се разкрие визията на младите изследователи за бъдещето на историческата наука, отбелязват организаторите.
Институтът за исторически изследвания води своето начало от Комисията за събиране и издаване на изворите за българска история, която е създадена към Историко-филологичния клон на Българската академия на науките през март 1938 г. След политическите промени в страната в края на Втората световна война и в контекста на реформата в БАН, на 3 май 1947 г. въз основа на Комисията за изворите, се създава Институт за българска история. 
От 1972 г. институтът вече е част от създадения Единен център за наука и подготовка на кадри по история на БАН и Софийския университет. След закриването на единните центрове през 1989 г. и политическите промени в страната, той възстановява своя автономен статут в рамките на БАН. След реформа в БАН, през 2010 г. приема настоящото си име Институт за исторически изследвания. 
В наши дни в Института за исторически изследвания се извършват фундаментални и специализирани изследвания в областта на българската и световната история от древността до наши дни. Основни изследователски периоди и теми са средновековната история, историята на българите в Османската история, новата българска история (1878-1944), историята на България след Втората световна война и до наши дни, историята на българския национален въпрос след 1878 г., историята на света и международните отношения в ново и най-ново време, помощните исторически науки и информатиката./ИРС