Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и изложба на част от продуктите, включени в нея, ще бъде открита на 8 май в Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" в Бургас, съобщават организаторите от издателство "Бисмар". 
Изданието от 400 страници представя над 350 продукта, сред които има мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на 50 от най-добрите българските дизайнери и дизайнерски студиа. Голяма част от тях са носители на над 100 престижни международни награди за дизайн, сред които 12 Red Dot Award, IF Design, A’Design, Good Design и German Design Awards.В Бургас гостите на събитието ще могат да видят и докоснат на живо 23 от представените в книгата продукти, както и да научат повече за дизайнерите. Шест от тях са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Сред тях са сгъваемата бутилка DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативният полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев. Другите два продукта с награда Red Dot, включени в изложбата, са детският стол-клатушка LUMI, дело на българския дизайнер Илиан Милинов, както и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.
Сред експонатите ще бъде и Seat Table, или накратко ST - стол, трансформиращ се в маса, създаден от дизайнера Илиан Милинов и визионера Младен Цонев, мениджър на компанията за производство на офис мебели ОРТ. През 2002 г. продуктът им печели награди от международното изложение за столове Promosediaв  италианския град Удине. Подобрените му модификации след това също са отличени с Best of NeoCon и Innovations Awards Grand Prize.  
Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство "Бисмар" от 2023 г.