Апелативният съд във Велико Търново върна за повторно разглеждане издадената преди година присъда срещу Виктор Епщайн за укриване на данъци в особено големи размери. В края на 2021 г. предприемачът и счетоводителката му получиха 1 година условно с тригодишен изпитателен срок, тъй като са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения за близо 2,8 млн. лева - ДДС в размер на 2 086 546,26 лева и корпоративен данък в за 712 601,48 лева. Двамата обаче обжалват тази присъда и според великотърновските магистрати - с основание. Според тях съставът на Окръжен съд - Русе не е изготвил достатъчно добре мотивите за издаване на присъдата си и част от изводите му са недостатъчно обосновани. Поради това връща делото за повторно разглеждане.
Както научи „Утро“, пропуските, изтъкнати и от адвокатите на Епщайн, касаят доказването на някои от извършените от него данъчни нарушения. Те са 41 и това изисква преглед на огромна по обем документация. Която сега русенският съд трябва да предостави в пълен обем ако иска присъдата му да бъде потвърдена.
Делото срещу Виктор Епщайн е от 2018 г. Укриването на впечатляващите суми е ставало като не са издавани фактури при част от сделките с имоти в новострояща се жилищна сграда на ъгъла на ул.“Плиска“ и „Янтра“. Според разследването на прокуратурата Епщайн внасял в сметката на фирмата само половината пари от продажбите, а другата половина прибирал за себе си. Счетоводството било водено в нарушение на правилата, а пред НАП са представяни неверни данни. Точно преди старта на делото Виктор Епщайн успя да внесе в хазната 2.9 милиона лева и се опита да сключи споразумение с прокуратурата, но сделката не бе одобрена от съда и производството срещу него продължи.
„Искам само справедливост“, заяви пред „Утро“ Виктор Епщайн след общалването на присъдата преди по-малко от месец пред Апелативния съд.
„С шест вносни бележки съм платил 2 903 000 лева за покриване на тези задължения. Бележките са приети от съда. Очаквам или отмяна на присъдата, или връщането на делото за ново разглеждане в Русе, където да се установи, че не дължа нищо на държавата и делото да бъде прекратено“, посочи Виктор Епщайн.