Палестинска болница съобщи, че израелските сили са убили тийнейджърка по време на военна операция в окупирания Западен бряг рано тази сутрин, съобщи Асошиейтед прес.
В съобщението на правителствената болница "Халил Сюлейман" в северния град Дженин се казва, че Жана Закаран на 16 години е била простреляна с огнестрелно оръжие и е починала. Според официалната палестинска новинарска агенция тя се е намирала на покрива на дома си и е била открита мъртва след изтеглянето на израелските сили от Дженин.
Израелската армия заяви, че знае за смъртта на тийнейджърката и се провежда разследване. В съобщението се добавя, че израелските сили са влезли в града и са задържали трима палестинци, издирвани по подозрение за участие в нападения срещу израелци, при което между войниците и заподозрените избухнали престрелки.
Около 150 палестинци са били убити в израелско-палестински сблъсъци на Западния бряг и в Източен Йерусалим през тази година, което я прави най-смъртоносната от 2006 г. насам.
Според израелската армия повечето от убитите са били палестински бойци, но сред жертвите има и младежи, хвърляли камъни в протест срещу интервенциите на израелските сили, както и жители без отношение към сблъсъците.
Израел провежда ежедневни операции за задържане на заподозрени на Западния бряг в рамките на операция, провокирана от серия от палестински нападения срещу израелци през пролетта, която отне живота на 19 души. Според израелската армия акциите имат за цел да разбият мрежите на въоръжените групировки и да предотвратят бъдещи нападения, но според палестинците те целят да укрепят безсрочната израелска окупация, която продължава вече 56-а година.
Най-малко 31 души са загинали по израелски данни при арабски нападения в Израел и окупирания Западен бряг през тази година.