Консенсус за присъединяването на България в Шенген очевидно ще бъде търсен догодина. Това стана ясно от днешните изказвания по време на срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в албанската столица Тирана. Нидерландският премиер Марк Рюте посочи, че България може да направи стъпката към Шенген, но догодина.

За Хърватия и Румъния сме склонни да кажем „да“. На този етап за България е „все още не“. Ще бъде необходимо повече време. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред“, коментира пред медии Рюте.

Припомняме, че за момента официално Нидерландия и Австрия са „против“ влизането на България в Шенген, като в отговор на това служебният кабинет в понеделник дори заплаши двете държави с "ответни мерки".

Тезата на Рюте бе застъпена и в изказването на президента Румен Радев от Тирана, от което се разбра, че България вече гледа към влизането в Шенгенската зона догодина.

Продължавам да обсъждам темата Шенген и с двамата лидери (бел. р. - Марк Рюте и австрийския канцлер Карл Нехамер). Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген. Това го знам от разговора с двете страни. Това обаче до голяма степен зависи от нас и как ще играем на терена на дипломацията без емоции“, коментира Радев.

Решението за разширяването на Шенгенското пространство ще бъде взето на заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС в четвъртък и петък. По всяка вероятност Хърватия ще бъде допусната в зоната, като за Румъния все още има резерви от страна на Австрия.