Беларуската опозиционерка Мария Колесникова, намираща се в затвора и настанена миналата седмица в болница с "перфорирана язва", е върната през уикенда в затворническия лазарет. Това посочиха активисти, подкрепящи тази видна фигура от въстанието през 2020 г. срещу оспорваното преизбиране на държавния лидер Александър Лукашенко, предаде Франс прес.
Четирийсетгодишната Колесникова ще престои в лазарета най-малко 10 дни под лекарско наблюдение, уточни в Телеграм друг лежащ в затвора опозиционер от Беларус – Виктор Бабарико, чиято дясна ръка бе преди време жената.
Той добави, че бащата на опозиционерката е бил допуснат на посещение при нея в продължение на 10 минути. "Маша е изгубила килограми, все още е слаба", отбеляза Бабарико.
Мария Колесникова бе оперирана миналата седмица, след като бе настанена по спешност в реанимация в град Гомел, Югоизточна Беларус. На 1 декември нейни поддръжници информираха, че тя "вече е по-добре".
Бивша професионална музикантка, Колесникова бе осъдена през септември 2021 г. на 11 години затвор за "заговор" против властта, "призиви към действия, вредни за националната сигурност", и "създаване на екстремистка формация".
Година преди това тя бе хвърлена зад решетките, след като оказа зрелищна съпротива на агенти на властта, опитали се да я експулсират от собствената й страна.