Стотици бургазлии извиха дълги опашки пред пунктовете, в които се раздава печена риба, вино и рибен курбан за празника на града. Тази година те са пет, като два от тях се намират в центъра на Бургас – до Часовника и Компаса. По традиция приготвянето на рибената чорба започна още преди изгрев слънце с подготовката на зеленчуците, казаха за БТА готвачите от Флотилия „Бойни и спомагателни кораби“ във Военноморска база Атия, които и тази година позиционираха мобилната си кухня до сградата на Община Бургас. 
Най-вкусната рибена чорба, отново припомниха те, се прави с няколко вида риба. И като истински майстор готвачи не разкриха тайните съставки, които придават по думите им, великолепния вкус на бургаската рибена супа. Военните са приготвили над 1000 порции през тази година, като раздаването им започна малко след 11:00 часа. Заедно с това на скарите ще бъдат изпечени над 3000 порции черноморска риба. 
В този момент се провежда традиционното литийно шествие от пл. "Атанас Сиреков" до Моста. Процесията поведоха представители на Военноморските сили и бургаското духовенство, които пренасят свещените хоругви. В шествието се включват и представители на държавната и местната власт. От Моста във водите на Черно море ще бъдат хвърлени венци и цветя  в знак на почит към закрилника на Бургас - cв. Николай Мирликийски Чудотворец и в памет на загиналите моряци и рибари.