Руската наемническа групировка „Вагнер“, заподозряна във военни престъпления в Украйна, търгува с диаманти чрез компания в Централноафриканската република, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Според разследвания на белгийския вестник „Стандарт“ (De Standaard) и международни партньори през 2019 г. групировката „Вагнер“ е изнасяла скъпоценни камъни за Белгия.
На фронта в Украйна наемниците от „Вагнер“ са най-жестоките бойци сред руснаците. Светът подозира групировката в извършването на военни престъпления, сексуално насилие и убийства в зоните на военни действия. Но „Вагнер“ също е особено активна икономически.
От 2019 г. „Вагнер“ търгува с диаманти от Централноафриканската република (ЦАР) чрез компанията „Диамвил“.
Голяма част от тази търговия е нелегална, но някои дейности се извършват по официални канали с лицензи за износ. Диамантите се предлагат също така за продан и във Фейсбук, като там техни снимки се появяват между селфита или снимки на бродерии.
Чрез източници в министерството на мините на ЦАР, журналисти от „Юръпиън Инвестигейтив Кълаборейшънс“ (European Investigative Collaborations) получиха достъп до подробни данни за износа на „Диамвил“. Данните от ноември 2019 г. показват, че 296 карата диаманти на стойност 132 000 евро са доставени ​​от „Диамвил“ в Белгия. Какво обаче се е случило с диамантите след това, остава неясно.
Лобистката асоциация Антверп Уърлд Дайъмънд Сентър (Antwerp World Diamond Center) казва, че не знае за вноса и връзката между „Диамвил“ и групировката „Вагнер“. Независимо от това Белгия редовно е обект на критики, когато става дума за диаманти. Само преди дни разследване на британския вестник „Гардиън“ разкри, че белгийската търговия с руски диаманти продължава въпреки постоянния морален натиск.
Независимо че в началото на украинско-руския конфликт президентът Зеленски предупреди Белгия за проблеми с контрола върху диамантите, търговията продължава. Според Антверп Уърлд Дайъмънд Сентър, който не иска да спре търговията с Русия, евентуална забрана би довела до загуба на 10 хиляди работни места. Освен това руските диаманти са необходими за медицински изделия.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с белгийската агенция Белга)