Жилберту Жил празнува любовта с нова опера, създадена в Париж, съобщи АФП. Звездата на бразилската музика нарича резултата от изборите, спечелени от Лула в Бразилия, „връщане на надеждата“.
„Вълнението е голямо, досега не съм свирил с подобен състав“, казва 80-годишният бразилски артист. Жилберту Жил репетира с хоровия състав и с филхармоничния оркестър на френското радио. Участват 150 музиканти. 
„Амор азюл“ е модерна опера, съчетание на класическа и модерна музика в две действия. Автори са Жилберту Жил и композиторът Алдо Брици. Световната й премиера е днес в зала „Аудиториум“ на френското радио.
„Радиото ми даде възможността да дойда тук, в Париж, да свиря тази опера във Франция и извън нея. Благодарение на оркестъра на радиото проектът става по-значим“, каза Жилберту Жил пред Франс прес.
Либретото е вдъхновено от индуските поеми и химни, посветени на Кришна. Подобни духовни интереси не са изненадващи за Жил – по време на затворничеството си през 60-те години, във времето на бразилската диктатура, той открива медитацията. В същото време тук присъства вечната му тема – любовта.
Смесването на културите, което е важно за бразилския изпълнител, е характерно и за тази опера. Редом с музикантите от филхармоничния оркестър на френското радио звучат бразилски перкусионисти, певци от Баия, индиански танцьори. За италианеца Алдо Брици не е трудно да дирижира операта, тъй като е живял в Бразилия и е полиглот.
Жилберту Жил е бивш министър на културата на Бразилия.