Съветът на Европейския съюз прие днес решение да подкрепи въоръжените сили на Босна и Херцеговина с още 10 милиона евро, предаде босненската агенция ФЕНА.
Решението е част от ангажимента на ЕС в областта на сигурността на неговите партньори от Западните Балкани и допълва оказаната досега подкрепа от ЕС за въоръжените сили на Босна и Херцеговина, по-специално чрез предишното решение за помощ, обявено през ноември 2021 г., на стойност 10 милиона евро за батальона на босненските въоръжени сили за разминиране, решението за помощ на стойност 6 милиона евро, обявено през юни 2022 г. в полза на Балканската оперативна медицинска група и непрекъснатата подкрепа за ЮФОР Алтеа за въоръжените сили на Босна и Херцеговина, включително чрез обучение.
Със средствата по новата мярка ще се финансира полево оборудване, ключови инструменти за военно инженерство и материали за защита срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи.
Освен това новата мярка за помощ ще позволи бързото и устойчиво разгръщане на определен от НАТО батальон, независимо дали като част от мисия или операция по Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС или във формати като ООН, НАТО и ОССЕ и в крайна сметка ще допринесе за защитата на цивилното население.
Тъй като наличието на мини и неексплодирали боеприпаси продължава да представлява сериозен проблем за сигурността на Босна и Херцеговина и е пряка заплаха за населението, като сериозно възпрепятства възстановяването след конфликта, мярката за подпомагане се фокусира върху подкрепата на усилията за разминиране.
Първата доставка на оборудване, включваща 150 металдетектора, беше предадена на министъра на отбраната на Босна и Херцеговина Сифет Поджич на 5 юли 2022 г. от 27-те посланици на Комитета за политика и сигурност.
Предвижда се също така, че по тази мярка за помощ ще бъдат закупени 34 транспортни и 34 медицински превозни средства за въоръжените сили на Босна и Херцеговина. Доставката на тези превозни средства ще се състои през 2023 г.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с босненската агенция ФЕНА)