Турското разузнаване залови петима терористи от ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава") в Северна Сирия, съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Анадолската агенция.
Терористите са били заловени заедно с оръжията и оборудването си в рамките на операции, проведени заедно с местните сили за сигурност на Сирийската национална армия в зоната на турската операция "Извор на мира".
Според източниците сред заловените е Абу Сейф Тадмури, с кодово име Мохамед Халид Али, който отговарял за зоната, в която се провежда операция "Извор на мира", и действал в пустинния район на Сирия.
Друг задържан - Мохамад Салих, с кодово име Абу Йомер Корани, е участвал в различни нападения по заповед на терористичната група, посочват източниците.
Халит Мохамед Иса ал Хулу, с кодово име Абу Ислам Сало, и Али Хюсеин Али, с кодово име Абу Хаса Шами, са действали като убийци в рамките на организацията.
Шади ас Сетем ал Али, с кодово име Абу Хамза, отговарял за взривните устройства.
От 2016 г. Турция предприе три задгранични антитерористични операции в Северна Сирия, за да предотврати формирането на терористичен коридор и да позволи мирното заселване на жителите: "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.), напомня Анадолската агенция.