Двадесетте знакови произведения на художници от съкровищницата на Националния дарителски фонд „13 века България“ (НДФ), които бяха експонирани в изложбата „Дарените творби“ в зала „Средец“ на Министерството на културата, се връщат отново във Фонда, съобщиха от екипа му. 
Всяка от тях творбите разказва история, която вълнува и образова. Онова, което обединява авторите от различни епохи, е, че техните скулптури, картини и рисунки са дарени от самите творци, от спомоществователи или организации специално за НДФ „13 века България“. Забележителните произведения на изкуството от световно признати автори за първи път бяха събрани заедно.
За подготовката на експозицията бяха събрани материали с любопитни подробности за художниците, дарителите и съдбата на самите творби и това е дало повод на екипа на Фонда да ги обогати и издаде в книга, с която изложбата „Дарените творби“ да продължи своята мисия, казват организаторите от Фонда.
Сред дарителите на Фонда са: Атанас Качамаков (1898 – 1984), Михаил Симеонов (1929 – 2021), Греди Асса (1954), Хубен Черкелов (1970), Юри Буков (1947), Драган Немцов (1935), Елза Гоева (1928), сем. Димитрина и Игнат Каневи, Канада, Елизабет и д-р Херберт Шафер, Германия.
В книгата ще бъдат цитирани факти за творците и откъси от монографични изследвания, каталози, статии от български и чуждестранни историци на изкуството, експерти, журналисти, посветени на биографията на художниците и на историята на дарените творби. Сред имената на авторите изследователи са Дора Валие, Аксиния Джурова, Бистра Рангелова, Георги Лозанов, Витолд Далбор, Хари Майнтри.
Повечето от личните истории на творците, които звучат като сценарий за сериал, също ще бъдат публикувани в изданието „Дарени творби. НДФ „13 века България“, което Фондът подготвя, допълват от екипа му.