Националният институт по съдебна медицина в Румъния все още издава удостоверения за девственост на момичета, чиито родители поискат това, въпреки че ръководството на институцията обяви, че ще премахне тази услуга, съобщава в. „Адевърул“. Психолози предупреждават, че тази практика е злоупотреба и засяга достойнството на човешкото същество.
Световната здравна организация (СЗО) категорично осъди изследването на девствеността и призова подобен документ да не се издава. Въпреки това Румъния все още е сред страните, които позволяват на родителите да принуждават дъщерите си да доказват девствеността си чрез медицински преглед, посочва „Адевърул“.
Бившата кметица на Букурещ, а сега сенатор Габриела Фиря посочи, че „по определено настояване“ практиката е възобновена. „Нека не приемаме повече, че в Румъния момичетата са стока за размяна, за търговия (...)", призова Габриела Фиря.
Според местен уебсайт между 2018 г. и 2021 г. 85 процента от удостоверенията за девственост са издадени на непълнолетни. Изследвано е дори момиче на възраст една година и 10 месеца. Годишно се правят между 400 и 1000 такива теста по молба на родителите и струват около 40-50 леи, посочва вестникът.
През лятото Мрежата за превенция и борба с насилието над жени (VIF) стартира национална кампания за премахване на тестовете за девственост. От организацията алармират за съществуването на този вид съдебномедицинско изследване, което според тях е злоупотреба и е травмиращо.
Психолози предупреждават, че проверката на девствеността има дълбоко психологическо въздействие върху момичетата, особено след като те често са непълнолетни.
"Това е практика, която засяга човешкото достойнство. Както самата практика, така и самата идея", казва психологът Михай Копачану.
Психотерапевтът Раду Мариан също смята, че тестовете за девственост са злоупотреба. Освен това, според него, по този начин родителите създават пропаст между себе си и детето си.
След кампанията и натиска от неправителствените организации, Институтът по съдебна медицина обяви, че ще отмени тестовете за девственост, но ситуацията на практика не се е променила, отбелязва „Адевърул“.