Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБ) и Националната библиотека на Куба започват сътрудничество по проект за дигитализиране на творчеството на поетите и революционери Христо Ботев и Хосе Марти, съобщи посланикът на Куба в България Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан.
Проектът е свързан и с годишнините от рождението на двамата поети: през януари 2023 г. се навършават 175 години от рождението на Христо Ботев и 170 г. от рождението на Хосе Марти. 
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Основното си образование завършва в Карлово и Калофер. През 1863 г. заминава за Одеса, където постъпва в Одеската гимназия, но през 1865 г. е изключен заради свободолюбивите си идеи. Около година учителства в с. Задунаевка, Бесарабия. В началото на 1867 г. се завръща в Калофер, но бързо е принуден да емигрира в Румъния. Работи в печатницата на Д. Паничков (1868), тогава прави първите си литературни опити, превежда, участва в театрални представления, сътрудничи на в. "Гайда" и "Дунавска зора". По-късно е учител в Александрия и Исмаил (1869) , както и редактор на в. "Дума на българските емигранти" (Браила, 1871). През 1872 г. се установява в Букурещ, където заедно с Любен Каравелов е редактор на в. "Свобода" и "Независимост". Издава сатиричния вестник "Будилник" (1873). След смъртта на Левски (1873) Ботев оглавява революционната емиграция и списва нейния орган - в. "Знаме" (1874-1875). След обявяването на Априлското въстание издава в. "Нова България" (1876) и организира чета в помощ на въстаниците, с която превзема австрийския кораб "Радецки" и стига до Козлодуй. Четата не среща подкрепата на българите, води тежки сражения в Балкана, в едно от които Ботев е убит (на 2 юни 1876 г.) Ботев в автор само на 20 стихотворения, но поезията му оформя облика на българската литература и до днес.
Хосе Хулиан Марти и Перес (1853 - 1895) е един от основоположниците на латиноамериканския модернизъм. Със своите стихосбирки "Исмаелильо", "Цветя на заточението" и "Прости песни", както и с публицистиката и обществено-политическа си дейност като лидер на кубинското национално-освободително движение срещу испанските колонизатори, той става най-крупната фигура в испаноезичната култура от втората половина на XIX в. На 28 януари 2023 г. се навършват 170 г. от рождението му. Роден е в Хавана в семейството на бедни испански емигранти. Едва 15-годишен публикува първите си поеми, а на 16 г. основава народно-патриотичния вестник "Свободна Родина". По време на Десетгодишната война в Куба (1868 - 1878) симпатизира на въстаниците, заради което е депортиран в Испания. Постъпва в Мадридския университет, където изучава право, литература и философия. Тук публикува и първата си публицистична брошура - "Политическият затвор в Куба", в която описва тежкото положение на хората в каторжните затвори. През 1874г. получава магистърска степен по хуманитарни науки. Прекарва следващите следващите 4 години във Франция, Мексико и Гватемала. През 1879 г. се завръща за кратко в Куба, но поради участието му в подготовката на ново въстание срещу испанската власт отново е депортиран в Испания. В периода 1880-1895 г. живее в САЩ като кореспондент на различни латиноамерикански вестници, пише статии и книги, занимава се с преподавателска и просветителска дейност сред кубинските емигранти и продължава да подготвя въстанието. През 1895 г. се завръща в Куба, за да вземе участие в национално-освободителното въстание и загива в битка с испанските войски на 19.05.1895 г. в провинция Ориенте. Преди пет години в градинката на площад "Хосе Марти" до парк-хотел "Москва" бе издигнат бюст - паметник на кубинския поет и революционер.