Албанският  президент Байрам Бегай постави акцент върху младото поколение в речта си на приема, който организира по случай 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на Албания, предаде Албанското радио и телевизия.
Държавният глава посрещна вчера на приема висши държавни ръководители, акредитирани в Тирана дипломатически представители, представители на религиозните общности, културата, изкуството и медиите в страната.
В речта си президентът изтъкна, че младото поколение трябва да вижда ясна перспектива за развитие, функционална демокрация, пространство за своите идеи и оптимизъм, за да гради бъдещето си в Албания.
Като президент на Републиката (Албания), в интерес на народа и на нашето бъдеще, приканвам всички политически и институционални дейци, гражданското общество и медиите, всеки албанец, да се посветим на визията за Албания, която ще принадлежи на следващото поколение, страната, на която е отредено да бъде член на Европейския съюз, подчерта в речта си албанският президент.
Бегай подчерта, че споделя вижданията на участвалите в обявяването на независимостта на Албания на 28 ноември 1912 г. патриоти и делегати от всички албански територии, които са имали различни религии и образование, но са споделяли „една и съща визия за Албания: визията за свободна, независима и демократична държава“. 
Президентът Бегай каза, че Албания ще посрещне европейските лидери на предстоящата среща на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се състои на 6 декември в Тирана и която, по думите на Бегай, е „историческа оценка“ за страната. Бегай подчерта, че срещата е „насърчително послание за европейското бъдеще на албанците в Албания и във всички страни от региона“, които, дори и разделени в няколко държави – Албания, Косово, Република Северна Македония, Черна гора, Прешевската долина и диаспората са били, са и ще бъдат обединени в подкрепа на общата им дестинация в евроатлантическото семейство.
Във връзка с предстоящите местни избори, които ще се произведат на 14 май 2023 г., албанският президент каза, че това е възможност да се демонстрира политическо и институционално сътрудничество и отговорност за свободни и демократични избори.