Световноизвестната изпълнителка Дуа Липа, която е с албански произход, изнесе снощи концерт на площад „Скендербег“ в албанската столица Тирана по случай 110 години от обявяването на Независимостта на Албания, предаде АТА. Преди няколко дни родената в Лондон певица с косовски албански корени получи албанско гражданство.
За изнасянето на последния концерт от световното си турне изпълнителката е избрала важен за всички албанци момент (националния празник на Албания – 28 ноември), като датата съвпада и със закриването на годината, в която Тирана беше Европейска младежка столица, пише агенцията.
Снощи Дуа Липа изпълни най-големите си хитове и заедно с балета си взриви атмосферата на централния площад в албанската столица, който беше препълнен. Тя призова всички присъстващи да отпразнуват заедно независимостта на Албания и благодари за подкрепата и енергията, която раздават. На сцената излезе и друга много известна албанска певица – Елвана Джата.
Дуа Липа е родена в Лондон на 22 август 1995 г. в албанско семейство от Косово. Тя е получила образованието си в Лондон и Прищина, където семейството ѝ се установява след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г.
Тя има множество награди и отличия за приноса си към музиката и изкуството, включително три награди „Грами“.
Певицата се занимава и със социалните проблеми в различни страни по света, като работи заедно с УНИЦЕФ в подкрепа на кампании за правата на децата.
След земетресението в Албания на 26 ноември 2019 г. Дуа Липа помоли феновете си за подкрепа и дарения и заедно с албански дизайнери организира кампания за набиране на средства, приходите от която отидоха при семействата на жертвите на земетресението.