Над 10 милиона лева за пропуснати ползи - толкова ще плати държавата на застрахователната компания, основана от Алексей Петров. Преди 4 години дружеството осъдило държавата заради отказан лиценз.
През 1998 година застрахователната компания на Алексей Петров не получава лиценз по настояване на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев.
„Ако няма два вида документи - за произхода на капитала и за плащане, и сега бих отказал. Всъщност причината за забавения лиценз е в самия кандиат „Лев Инс", които не сложиха документацията си в ред", пояснява Бонев.
Застрахователното дружество получава разрешително година по-късно, а през 2004 г. завежда и дело за пропуснати ползи. Държавата е осъдена да плати обезщетение от близо 9 млн. лева.
Бонев не бил призован по делото: „Който е защитавал държавата, очевидно е проспал това в защитата си, защото фирмата не е претърпяла никакви щети или пропуснати ползи - поради простата причина, че е нарушавала закона и е работила без лиценз през това време".
Решението на съда идва през 2010 г. По това време тече и така наречената акция „Октопод", в която бяха обискарани офисите на Алексей Петров. Защо в продължение на 3 години Министерският съвет не е изпълнил решението на съда - не е ясно.
„Ако имаме няколко дни да проверим, може би ще ви дадем адекватен а не импровизиран отговор. .. ... лесно проверимо е защото протоколите от заседанията на МС са публични,... дали е обсъждано или не", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.
Заради забавеното обезщетение сега данъкоплатецът ще плати отгоре още 1 млн. лева от лихви.
В бюджета на правителството вече е заложено плащане за почти 10 400 000 лева, съобщава bTV.