Такса смет в община Болярово няма да бъде увеличена през 2023 година, увери кметът Христо Христов. По време на днешното заседание на Общинския съвет беше проведено и публично обсъждане за размера ѝ заедно с граждани, кметове и наместници на всички 19 села в общината.
Въпреки завишените разходи, размерът на таксата за битови отпадъци се запазва догодина. В момента той е 3 промила за жилищните имоти и 11,5 промила за нежилищните имоти. И през 2023 г. общината ще продължи сама да извършва дейността по сметосъбиране, каза кметът след заседанието на Общинския съвет.
„Имаме закупен нов специализиран автомобил за сметоизвозване, който работи по съответния график. Предвиждаме през януари да закупим още един лекотоварен автомобил, който да използваме за централните части на селата, най-вече за изхвърляне на градински отпадъци“, допълни Христов.
Ще бъдат засилени мерките, които да предотвратят образуването на нерегламентирани сметища, подчерта кметът. Предстои закупуването и раздаването на денкове за отпадъци във всички села, като периодично ще бъдат извозвани до депото край село Добрич, Елховско.