Румъния доказа, че е европейски партньор и надежден трансатлантически съюзник на фона на агресивната война на Русия срещу Украйна, каза днес германският посланик в Букурещ Пеер Гебауер преди срещата на лидерите от Мюнхен - формат на Мюнхенската конференция по сигурността, планирана да се проведе в Букурещ, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.
„Независимо дали става въпрос за разработване на европейски отговор на руската агресия, приемане на хора от Украйна, търсещи защита, или подкрепа за износа на украинско зърно, Румъния е била и продължава да бъде надеждна. Това е особено вярно, когато става въпрос за политиката за сигурност: Румъния е изключително важна за приемане на международни войски и за осигуряване на югоизточния фланг на НАТО. Радвам се, че тази важна роля на Румъния, както и нарасналото значение на Черноморския регион, се признават все повече на международната сцена. Това също се подчертава от факта, че през следващите дни Румъния ще бъде домакин на среща на външните министри на НАТО, както и на срещата на лидерите от Мюнхен, събитие на високо ниво от Мюнхенската конференция по сигурността“, каза Гебауер, цитиран в прессъобщение на германското посолството.Очаква се на срещата на лидерите от Мюнхен около 75 висши правителствени представители и експерти по външната политика и сигурността да обсъдят последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна и други въпроси на сигурността в региона.
Сред участниците от Германия ще бъде и федералният министър за специални задачи и ръководител на Федералното канцлерство Волфганг Шмид. От Румъния ще присъстват президентът Клаус Вернер Йоханис, министър-председателят Николае Чука и външният министър Богдан Ауреску.
След срещата ще бъде публикуван Мюнхенски доклад за сигурността, който включва основните точки и препоръки от конференцията.
Срещата на лидерите от Мюнхен е място за обмен на мнения относно актуалните предизвикателства във външната политика и сигурността, със специален акцент върху специфичен регионален контекст. Този тип срещи се провеждат до два пъти годишно в различни столици по света. Смята се, че тези срещи улесняват открития обмен на мнения между хората, вземащи решения на високо ниво, и експерти от цял ​​свят.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)