Доходността на облигациите в глобален план вероятно ще намалее леко през 2023 г., тъй като балансът между търсенето и предлагането ще се подобри с 1 трилион долара, обявиха пазарни стратези към "Джей Пи Морган" (JPMorgan) в паметна бележка, цитирана от Ройтерс.
Търсенето на облигации през следващата година ще се свие със 700 милиарда долара в сравнение с 2022 г., докато предлагането вероятно ще намалее с 1,6 трилиона долара", е оценката на групата анализатори под ръководството на Николаос Панигирцоглу.
Те отбелязват, че докато водещите централни банки са с основен принос за ограничаване на търсеното на облигации, намалявайки дела им в счетоводните си баланси през 2022 г., то разпродажбите им от страна на търговски банки и на индивидуални инвеститори също са много по-голям обем от очакваното. 
Тази година е една от най-лошите за пазара на облигации в историята, отбелязва Ройтерс.
Докато загубите на краткосрочните американски облигации бяха ограничени до по-малко от 10 процента, то годишната доходност на 10-годишните американски ценни книжа спадна с 23 на сто през миналия месец, според "Банк ъв Америка" (Bank of America).