Петнадесет души бяха задържани след петмесечно разследване на албанската полиция, което доведе до разкриването на лаборатория за кокаин в село до южноалбанския град Фиер, пише Евронюз Албания.
Лабораторията е открита в жилището на бившия кмет на община Фракул е Маде Виктор Черванаку, като той, синът му и годеницата на сина му са арестувани, пишат албанските медии.
Първоначално новината е съобщена от черногорските медии, които съобщават, че в пристанището в черногорския град Бар е заловено количество кокаин, пише албанският сайт "Дося". Радиото и телевизията на Черна гора съобщава за количество от около 430 килограма кокаин на стойност 40 милиона евро. Според информацията на Евронюз Албания непотвърдено количество кокаин е било скрито в 400 килограма химически тор, като наркотиците са били на черногорското пристанище Бар от юли месец и са стояли там, докато бъдат поръчани.
По-късно става ясно, че случаят е голяма операция, по която си сътрудничат американската Агенция за борба с наркотиците (DEA), албанската антикорупционна структура (SPAK) и черногорската полиция, пише "Дося".
Вчера полицията в Албания е иззела цялото количество, което, според информацията на Евронюз Албания, е дошло от Колумбия и е било преработено в село Фракул, близо до Фиер.
Сред арестуваните има четирима албански граждани, а за издирване са обявени двама колумбийци, за които се предполага, че са част от групата, свързана с наркотиците.
Арестувани са и няколко души, за които се смята, че са финансирали дейността с кокаина. Освен във Фиер, проверки са извършени в столицата Тирана и в още два албански града в близост до Фиер.